f7f454daeae0b840456e95901e1ca959

Met een grote teug vult hij zijn longen vol lucht voor hij het water raakt en zich laat afzakken naar de bodem. Beheerst opent hij zijn ogen in het heldere zoute water dat hem toestaat de bodem van de baai laat zien zo’n drie meter onder zijn zeilboot.Hij kocht de boot voor nog geen vierduizend euro en besloot simpelweg naar het zuiden te varen waar hij bij San Antoni zijn anker uitgooide. Langzaam laat hij zichzelf afzakken naar de bodem, de lijn naar zijn anker volgend.  Eenmaal beneden vouwt hij zijn handen om het anker om te voelen hoe stevig het ligt. Het voelt zwaar, liggend op de bodem, het ligt niet stevig genoeg daarom laat Patrick wat lucht uit zijn longen en zet zijn voeten schrap op de vloer van de baai terwijl hij het anker dieper de bodem in trekt en duwt. Net als hij zich wat benauwd begint te voelen ligt het er stevig genoeg bij en laat hij langzaam de lucht uit zijn longen los terwijl hij zich op de bodem afzet en naar boven zwemt.

Er komt vanavond laat een storm aan.

Zo een die het water vertroebelt en aan de mast van zijn boot rukt. Die zijn boot heen en weer zal doen deinen en van zijn kajuit dezelfde chaos zal maken als waarin de wind zich bevindt. Een storm met de kracht die zijn boot eventueel kapot laat slaan op de golven of naar de rotsen langs de kust zal doen driften.. Tenzij hij zijn anker stevig heeft. Zijn boot mag niet gaan driften want als zijn boot vastloopt dan is het gedaan.Gedaan met zijn vrijheid, dus legt hij haar vast. Een paradox, die het leven van Patrick zelf bijna perfect omschrijft. Hij doet niet aan concessies. Hij leeft op zijn manier, dat is wat telt. Patrick drijft voldaan op zijn rug, het water is nu nog rustig. De zon schijnt alsof er staks niets komen gaat. En hij krijgt een idee. Hij zwemt naar zijn boot en klimt uit het water. Lachend zwaait hij naar zijn buurman die een paar meter verderop ligt terwijl het water van zijn rug afglijdt over zijn blote gebruinde kont. Andre ziet zijn maatje bezig en schud lachend zijn hoofd.

Het is halverwege November en het weer is wispelturig. De winter probeert het te winnen van de late herfstzon, die elders in Europa nergens zo schijnt als op dit eiland. De zon brandt hier feller, de herfst is zoals de lente en, alles is omvangrijker op dit eiland. Als de regen valt stroomt het water als spontane rivieren door de straten, dan spoelt het achtergebleven vuil na de intense zomer, samen met de laatste zekerheden van de meeste bewoners op het eiland, weg. De bewoners trekken zich spaarzaam terug in hun huizen, gehuurde appartementen of de kamer die ze ergens huren. De periode van onzekerheden breekt aan. Voor de vaste bewoners van het eiland wordt het leven langzamer en rustiger, en de tijdelijke seizoen werkers die overblijven weten niet of ze er het volgende seizoen nog zullen zijn. Velen trekken weg, terug naar het Spaanse vaste land of naar tijdelijke banen elders in de wereld. Netwerken worden aangelegd om een wankel soort  baanzekerheid te creëren, en de lucky few blijven ook in de winter hippie en bohemian. Voor allen geldt; iedereen moet eerst de winter door. Patrick en Andre ook. 

Andre houdt van deze periode. Op zijn eigen boot, ligt ook hij kosteloos voor anker op het open water, en zijn piraten zoals hij, ook in de winter voor hun plezier op het eiland.Andre zorgt voor de boten van andere mensen, in zomer en winter, met in de zomer wat meer en wat extra vertier. Andre meerde aan nadat zijn relatie stuk liep, zijn hart compleet verkocht. en nadien compleet gebroken, verliet hij Ukraine, kocht een boot en bood zich sindsdien aan, als betrouwbaar manusje van alles. Andre is een humorvolle, rustige man, met een diepere laag die hij niet snel laat zien. Patrick daarintegen heeft een nerveuze maar krachtige energie, en heeft zijn hart gegeven aan een vrouw van wie hij zeker is dat zij hem begrijpt, en die de kunst verstaat hem vrij te laten. Een nuchtere Nederlander, en een durfal. Twee uitersten zo op eerste gezicht. Andre zag Patrick voorbij varen worstelend met het motortje achter het gele rubberen bootje dat Patrick vanaf zijn boot naar de wal moet varen. Het pendelbootje van Andre zelf lag er ook wat mistroostig bij, hij was toe aan een nieuwe, maar zijn motortje werkte nog goed, dus hij deed het ermee.  Patrick heeft heeft de gave overal iets van te maken, maar dat motortje lukt hem niet zo goed.  Rustig gadegeslagen door Andre had Patrick moeten peddelen, hij kon er zelf om lachen gelukkig, dus toen hij dichtbij genoeg was riep Andre hem bij zich en bood een biertje aan, en ook maar meteen wat hulp met het motortje.  Dat aanbod sloeg Patrick niet af, die ook meteen kans zag Andre een bootje te verkopen. Patrick voorzag in zijn natje en droogje doordat hij voor een Nederlands bedrijf watersportartikelen aan de man bracht. Het liep redelijk en dus bood hij Andre wat opties aan. Andre mocht de ondernemende Patrick wel,  het bleef dan ook niet bij wat biertjes.

Die opties daar zouden ze het nog wel over hebben..

  • Wordt vervolgd.. –
Advertisements